Friday, November 5, 2010

Võrgus suhtlemine


Kasutan näitena kanaleid, millega ise kokku puutun. Ilmselt ei ole inimest, kes ei teaks Facebooki:) Ja räägivad lausa, kui sind pole seal siis ei ole sind ka olemas. Samuti, et see on õige rahvastikuregister.

Aina rohkem olen hakanud kuulama sellist negatiivset suhtumist Facebooki. Inimesed räägivad, et igasugust ajuvabadust kirjutatakse sinna. A la „Ärkasin, küll oli hea hommiku kohv.“ Ja siis öeldakse, et what´s next? „Ärkasin, käisin just WC, nii hea oli.“ Tegelikult jahh, aegajalt on Facebookis tõesti väga naljakaid lauseid üles riputatud. Aga leian, et see ei ole koht, kus ühtegi inimese poolt kirjapandud lauset kritiseerida. Sest Facebook on koht sõprade jaoks, ja sa ei pea lisama oma tuttavate nimekirja ühtegi inimest, kes sind ei tunne. Kõik on vabatahtlik.

Tihti lisatakse endale sinna absoluutselt igat tuttavat, isegi neid kellega tegelikult ei suheldagi. Kas seda on vaja? Igaüks peab seda ise otsustama. Aga kui sul soov seal oma tundeid ja hetk emotsioone paljastada, siis ehk ei oleks see kõige mõistlikum. Sest need kes sind ei tunne, ei loe sealt tekstist seda välja, mida sa tegelikult tahad öelda.

Kui inimene kirjtab „nii hea kohv oli“ siis ilmselgelt on see suunatud seal olevale inimesele, kes ise tunneb enda ära.

Samtui piltidega ja muu infoga. On olunud palju juhtumeid, kus sealse nii nimetatud wall postide pärast, on inimesi lasua vallandadtud. Su ülemus teab, et oled kodus haige, aga tegelikult lisad just pilte ja kommentaare, et oi kui vägev pidu eile oli.Ja ilmselt on olnud ka väga tõsiseid juhtumeid. kus inimene paneb info üles, et läheb reisile - ja tagasi tulles on röövlid käinud. Sest sul on sealne info avalik, nii su address, telefon jne.

Ise olen ka loomulikult Facebookis. Ja olen ka lisanud, nii mõnegi inimese, kellega ma igapäevaselt ei suhtle. Mulle meeldib, et mul on seal vanad klassiõed ja klassivennad. Kuigi ma ei suhtle nendega, on aeg ajalt tore näha millega keegi tegeleb. Kelle juba lapsed, kellel juba kolmas.

Ilmselt olen ise ka sinna, selliseid pool totakaid lauseid kirjutanud. Need on olnud naljaga ja mõeldud neile, kes sellest aru saavad. Ja loodan tõesti, et keegi ei hakka nende põhjal mind analüüsima:) Oluline on olla ise kursis ja kontrollida end, mida täpselt sinna kirjutada. Aga samas peavad ka teised arusaama, et see on koht meelelahutuseks ja suhtlemiseks. Mitte võtta kõike nii tõsiselt.

Loengu materkalist meeldis väga lause - ÄRA SAADA MEILIGA MIDAGI, MIDA SA EI SOOVIKS NÄHA HOMSE PÄEVALEHE ESIKÜLJEL. Ilmselt võiks see lause iga asja kohta käija, mis puudutab internetti. Kuigi nii võib päris hulluks asi minna, kui igat asja kontrollida. Sõpradevaheline suhtlemine on kindlasti privaatne tegevus ja keegi ei soovi seda avalikustada. Aga mõte võiks igakjuhuks olla meeles, kui on soov midagi intrigeerivat saata.

1 comment:

  1. Väga kena, et panite kirja ühe suhtluskeskkonna kirjelduse läbi iseenda kogemuste, aga mis seal tegelikult veel teha saab, sellest te ei kirjutanud, miks näiteks on hakanud firmad facebooki kasutama, miks luuakse gruppe, kas erivajadustega inimesed saavad facebooki kasutada jne? Milleks on selliseid suhteid vaja? Näete kui palju küsimusi veel tekkis, mida kõike oleks tahtnud veel lugeda.

    ReplyDelete