Sunday, October 10, 2010

IT roll erivajadustega inimestele

Arvestades väga kiiret infotehnoloogia arengut Eestis ja selle laiahaardelist kasutamise võimalust erinevates valdkondades, unustame või lihtsalt ei oska selle peale tulla, et infotehnoloogia ja kõik selle alla kuuluvad vahendid on väga olulised erivajadustega inimestele. Me kipume mõtlema väga üldistatult, mida infotehnoloogia meile annab või siis vastupidi kipume vaatame seda liiga spetsiifilise valkonnaga seotult.

IT roll erivajadustega inimestele on üks olulisemaid valdkondi, mida peaks arendama nii tehnilise poole pealt kui ka tutvustava poole pealt. Loomulikult ei saa vähem tähtsamaks pidiada teisi valkondi, mis võiks puudutata või konkreetselt aidata erivajadustega inimesi. Kuid leian, et just IT valdkond oleks see, mis aitab erivajadustega inimestel iseseisvalt nii elada, toimetada kui olla tervik üldse. Mitte ainult ei aita erinevad vahendid vaid ka programmid, internet ja muud selle laadsed asjad sellel konkreetsel inimesel suhelda absoluutselt alati. Sotsiaalsus selles kõige lihtsamas tähenduses on oluline absoluutselt kõigile.

Näiteks internet – mida kõike me seal ei saa. Infot, teadmisi, haridust, sõpru, koolitusi, loomingulisust, igapäeva toimetusi jne jne. Me saame teha pangaülekandeid, maksta arveid, tellida toitu, vaadata filme, suhelda foorumites, suhelda kaamera teel jne.

Järgnev skeem on võetud K. Kikkase materjalides, see näitab ideaallselt ära, kuidas IT mõjutab, puudutab ja aitab kaasa erivajadustega inimestele.


K.Kikkas 2009

Nüüd veidi lähemalt nendest erinevatest mõjudest:
Tekib kindlasti küsimus, mis moodi IT ja füüsiline keskkond lähevad kokku. Eelkõige on IT siin kohal vahend, mis aitab puuetega inimeste olemasolu ja vajadusi tutvustada ja propageerida. Läbi selle saadakse aru või lausa alles teada, miks näiteks on väga raske ratastooliga igale poole saada.
Väga raske on ühel inimesel või kas või ühel grupil erivajadustega inimestel teha ennast kuuldavaks. Väga raske on ühiskonnal neid mõista, eriti veel neil kes pole kunagi mitte mingil moel ühegi erivajadusega kokku puutunud. Läbi massimeedia jõuab info kindlasti enamuseni, kui tuua kõrvale näiteks infotunnid mingis valla kultuurimajas. Samuti, ei pruugi kõik alati mingit artikklit või ürituse kokku võtet lugedagi, aga kui sealt vilksab läbi mõni “nimi” pööratakse sellel tähelepanu.
Meditsiinilised aparatuurid on vägagi seotud IT ga. Igapäevaselt arnevad need ja erinevad uued tehnoloogiad aitavad arendada erinevaid valdkondi, mis puudutavad erivajadusega inimese tervist. Nagu näiteks kõnnirobot.
Pedagoogika seal hulgas ka eripedagoogika on läbi IT üks väga tähtsaid asju, Läbi selle on erivajadustega inimestel võimalus ennast täiendada. Läbi selle saadakse aru, mis sorti või laadi pedagoogikat on üldse vaja kasutada erivajadustega inimestega. Läbi selle saab arendada haridussüsteeme ja teha kõikide inimeste elu selliseks, nagu see on ette nätud. Samuti, lähtudes eripedagoogikast, on see valdkond väga oluline suhtlemaks oma klientidega ja aidata, mitte ainult integreeruda vaid ka kaasata neid tänapäeva ühiskonda ja selle tegevustesse. Meil kõigil on hääl.
Sotsiaalpoliitikaga saab kokku viia ühiskonna suhtumisega, kus mõlemad on sellised informatiivse tähtsusega. Asendamatu roll terves ühiskonnas.
Eneseteostus, mis on iga inimese puhul, nii tavalise, erilise kui väga erilise inimese puhul väga oluline. Igal ühel on seda vaja, ja läbi IT on see võimalik kõigile. Nii harimine lihtsalt mingi huviala pealt kui ka lausa kraadidega hariduseni välja.
Teenused ja abivahendid on need, mis läbi IT aitavad inimesel saada osa kõikidest asjadest, mis on igaleühele võrdväärselt kohustulikult võimaldatud. Haridus, hobid, sotsiaalne elu jne.

Need kõik oleks sellised väljundid, mis IT saaks teha erivajadustega inimestele. Aga siin juures nende kõikide punktide kõige tähtsamaks kaaslaseks, abiliseks pean väga väga oluliseks internetti. See on see kõige tähtsam! See on see, mis tänapäeva infotehnoloogia meile tavainimestele tegelikult ongi. Meie lihtsad inimesed, ei tea mis moodi käib programmeerimine, kuidas arvuti kokku on pandud, mis teeb tehnikast tehnika – aga me teame, et läbi interneti saame me arveid maksta kodust lahkumata, tellida toitu, kodust lahkumata, suhelda foorumites, ilma et inimene oleks meil kõrval, võtta osa loengutest, ilma et me peaks füüsiliselt kuskil koolis kohal olema. Samuti saame me mingil kodulehel olevat teksti välja printida nii, et see sobiks pimedale lugemiseks. Me ei tea kuidas see on võimalik, aga meile väga meeldib see ja meil on sellest väga kasu, et selline asi on olemas.Me ei mõtle ega teagi kuidas see kõik tegelikult on võimalik, aga me oleme sellega väga rahul. :) 

See oleks siis selline lühike ülevaade seoses IT ja erivajadustega inimestega. See valdkond on tegelikult väga lai. Alates sellest kuidas IT aitab näiteks Eesti haridustaset tõsta, kuidas IT aitaks suurendada töövõimelisi inimesi kuni selleni välja, et erivajadustega inimesed saavad oma eripäraga elada sedasi, et see ei oleks neile mingi takistus, ei füüsiliselt, emotsionaalselt ega ka vähemuses olevana.

1 comment:

  1. Väga huvitav lähenemine. Mulle teie essee meeldis. Tore oleks, kui te edaspidi ajagraafikus püsiks.

    ReplyDelete