Friday, October 8, 2010

Ekraanilugeja/kõnesüntesaator ja skanneri võrdlus

Tundub, et need kaks abistavat tehnoloogia toodet on eelkõige mõeldud nägemispuudega inimestele. Kuid siiski, saavad neist kasu ka liikumispuudega inimesed kui ka kordinatsioonipuudega inimesed. Samas küsimus, miks skanner? Kuidas see aitaks näiteks nägemispuudega inimest?

Kõnesüntesaator on tarkvara, mis muudab etteantud teksti kõneks. Väga tihti sellega koos kasutatakse ekraanilugejat, mis on eelkõige tarkvarasüsteem mõeldud arvutis oleva teksti tuvastamiseks. Teksti tuvastamist siis edastatakse kas kõnesüntesaatorile, punkkirjamonitorile või punktkirjaprinterile. (K.Kikkas 2009)

Ekraanilugeja eelised on need, et lisaks heliväljundile saab konkreetset teksti lasta välja nii printerilt kui ka edastada punktkirjamonitorile. Kuulatud materjali saab näiteks väljaprinditud kujul jagada sõpradega. Kõnesüntesaator loeb lihtsalt teksti ette.

Lisaks ekraanilugejale oleks abivahendiks veel skanner. Kus inimene saab raamatu sisse skaneerida ja siis tarkvara tuvatab sisseskneeritud teksti ära ja loeb näiteks ette. Samuti on neist kasu erinevate koolitööde tegemisel, kust saab otse kopeerida teksti oma referaati. Hoiab kokku aega ja vaeva.

Kõnesüntesaatorist oleks abi ka liikumispuudega inimesele. Näiteks voodi haigele. Kuigi alati saab teatud vahenditega ekraani paigutada täpselt nii, et inimesel oleks mugav seda vaadata, ilma, et ta kaelalihased oleks ülekoormatud. Siis kõnesüntesaatori abil oleks ehk vahel mugavam kuulata teksti ilma, et silm oleks koguaeg ekraanil.

Samuti lisaks füüsilisepuudega inimesele lihtsust juurde kõne kirjutaja. See on selline asi, mis salvestab sinu etteloetud teksti arvuti ja seal kodeerib selle lahti ja teeb sellest omakorda kirjutatud teksti. Väga muga viis näiteks e maile saata.

No comments:

Post a Comment